2024. január 7., vasárnap

Visszatekintés: 12 éves lett a blog!


  
    
Kedves Olvasóim!

   Nagyon szégyellem, hogy már 6 éve nem írtam szülinapi posztot, pedig a magam csendességében minden december 31-én boldogan gondolok arra, mennyire jó döntés volt a 2011-es év utolsó napján elindítani a Vámpírtáncot. Bár helyzetjelentéseket olykor-olykor írtam Nektek, mégis érdekes, hogy pont a két leginaktívabb évem után jutottam el ide, hogy visszatekintsék bővebben az elmúlt 12 évre…
    Nagyon hosszú utat jártam be mint blogger az évek során. Egy lelkes amatőrként kezdtem, akinek az írásai minőségéhez képest viszonylag sok olvasója volt, és közöttük akadtak olyan állandó visszatérők, akik még rendszeresen kommenteltek is, és közöttük is, akik örömmel fogadták, hogy én viszonozom ezt nekik. Ambivalens érzéseim vannak ezen időszakkal kapcsolatban. Pironkodva gondolok vissza arra, milyen kezdetleges regényekkel próbálkoztam kiadóknál, hátha valaki lát bennük fantáziát és publikálja őket. Ma már tudom, hogy valószínűleg jót nevettek magukban rajtuk, ha egyáltalán megnyitotta őket valaki. Mindazonáltal tisztában vagyok vele, hogy mindenkinek kezdenie kell valahol. Én nem születtem zseninek, aki már tizenévesen remek alkotásokat osztott meg. Azzal sem ámítok senkit, hogy a legszorgalmasabb kezdők egyike voltam, hiszen tizenkét éven át (8 és 20 éves korom között) szerves része volt a tánc a mindennapjaimnak, az állandó próbák, fellépések és versenyek pedig elvonták a figyelmemet az írástechnikám fejlesztésétől. Ez akkor változott meg, amikor kihagytam egy évet a középiskola és az egyetem között, és több időt, energiát fektettem abba, hogy fejlődjek. Már nem éreztem se tehernek, se bántásnak azt, ha valaki felhívta a figyelmemet arra, mikben kéne javulnom, hanem végtelenül hálás voltam, és próbáltam a kritikák alapján fejlődni, és szerencsére sikerült is. Ám az igazi fejlődési folyamatom, és az, hogy rendszeresen írtam, csak akkor indult el, amikor elkezdtem k-pop fanficeket ontani magamból. Az első ilyen történetem ajándékba készült a legjobb barátnőmnek, de aztán elkezdtem különböző ilyen témájú facebook zárt csoportokban megosztani, majd több bandát megismerni, és egyre több hasonló írásba fogtam bele. Életem legnehezebb időszakaiban a történeteim voltak a mentsváraim, nélkülük nem tudom, hogyan bírtam volna ki azokat a veszteségeket, csalódásokat, nehézségeket, amiket átéltem. Néha úgy éreztem, csak akkor kapok levegőt, amikor írok, mikor kiadom magamból mindazt, ami bennem van, még ha nem is közvetlenül úgy, ahogy én átéltem őket, hanem átültetve a kitalált karaktereim életébe. Ahogy szépen fokozatosan eljutottam oda, hogy úgy éreztem, már mindent kiírtam magamból, ami bennem volt, egyre kevesebb történetem lett, de mindent befejeztem, amibe belekezdtem, még amikkel meg is gyűlt a bajom. Annyi és annyiféle írásom van itt, és mikor egyet-egyet újraolvasok, mintha visszarepülnék abba az időszakba, amikor megalkottam őket. Az életem különböző szakaszainak a lenyomatai ezek a történetek, ezért sem tudom letörölni vagy teljesen újraírni őket (még ha némelyik kivitelezésével nem vagyok kibékülve).
    A blogomat az inaktivitásom ellenére nem tervezem törölni, hiszen a fentebb leírtak miatt elmondhatatlanul fontos számomra, és szinte mindennap megnézem, hogy az elmúlt 24 órában milyen posztjaim lettek megnyitva. Szörnyen boldoggá tesz, hogy rendszeresen azt látom, hogy a régi történeteimnek még ma is vannak olvasói. Az ide feltöltött fanficjeim döntőtöbbségét a 2010-es években írtam, mégis a 2020-as években is rendre rájuk találnak újabb és újabb olvasók, és lehet, régiek is visszatérnek ismét elolvasni őket. Ezért is gondolom azt, hogy érdemes életben tartanom a blogomat, mert bár már nem igazán osztogatom meg sehol az itteni posztjaimat, mégis idetaláltok (visszataláltok) hozzájuk és így hozzám is. Annak idején, mikor megírtam ezeket a történeteket, olykor szomorú voltam, mikor egy-egy írásomnak nem lett annyi olvasója, mint amennyiben reménykedtem, vagy nem kaptam (sok) kommentet hozzájuk. Az idő azonban engem igazolt, hogy érdemes volt megosztanom veletek őket. Igaz, a véleményeiteket még mindig rendre magatokban tartjátok, így nem sok kommentet kapok hozzájuk, de a megnyitások száma is nagyon sokat jelent nekem. Végtére is, az ember nem olvas végig egy 10, 20, vagy 30 fejezetnél is hosszabb történetet, ha nem tetszik neki (én legalább is nem tenném). Arra is büszke vagyok, hogy pár száz híján elérte az oldal a 250ezer megnyitást. Egykor a 100ezer is elérhetetlen álomnak tűnt, most pedig már két és félszer ennyinél tart ez a szám, úgyis, hogy egy ideje alig posztolok valamit ide… Idén azért egy árva fanficet megosztottam, még ha csak one shot is lett, és bár nem kaptam ahhoz sem kommentet, számomra fontos kis írás, hiszen személyes tapasztalataimat osztottam meg ebben is.
    Arról is szeretnék pár szót ejteni, hogy még ha nem is ide, de igencsak sokat írók: a hivatalos publikálásaim (szaktanulmány, recenzió stb.) szépen növekednek. Már hat megjelent és négy folyamatban lévő publikálásom van, és ebből kettő angol nyelvű. Úgyhogy szépen alakulgat a szakmai teljesítményem. Ráadásul, amikor megdicsér egy professzor, adjunktust, szerkesztő, vagy hallgatótárs, hogy milyen szépen, gördülékenyen, olvasmányosan fogalmazok, akkor bennem van az, hogy ez nagyon sokban köszönhető azoknak a történeteknek, melyeket itt osztottam meg. Általuk tanultam meg az írás csínját-bínját. Persze, teljesen más szakcikkeket írni, mint novellákat, regényeket, fanficeket, de akkor is, az utóbbiak nélkül az előbbiekben nem tudnék most úgy teljesíteni, ahogy. A fogalmazási készség egy fejleszthető dolog, és én a blogom által fejlesztettem a legtöbbet a sajátomon.
    Nem tudom azt ígérni, hogy mostanában írni fogok bármit is ide, de azt se jelenteném ki, hogy semmiképp sem fogok. Ha úgy hozza az ihlet, akkor lesznek új írásaim, ha nem, akkor is itt maradnak a régiek, amiket olykor-olykor újraolvasok és nagyobb módosítás nélkül csiszolgatok.
    Remélem, még sok-sok évig itt lesz a Vámpírtánc, és ezután is lesznek újabb olvasói, és hogy minél több régi követőm látogat vissza a történeteimhez.

Köszönök Nektek mindent!

Mese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése