2020. november 6., péntek

Oda... - 28. fejezet - Nárin múltbéli mezőjének felkeresése

 Öt nappal azután, hogy Dofir hazaérkezett, a barátom kérte, hogy intézzem el, hogy találkozhasson a nagybátyámmal, Dáinnal és Kilivel, de jelezte, ha lehetséges, annak még inkább örülne, ha édesanyám is jelen lenne. Én természetesen könnyen elrendeztem neki mindezt, bár furcsa volt számomra, mi is lehetett ez a nagy szertartásosság. Mármint azt tudtam, hogy meg akarta hálálni nekünk a sok segédkezést, és gyanúsan is viselkedett az utóbbi időben: hamarabb hazaküldött, fáradtabb volt annál, mint amennyi munkánk volt. Épp ezért biztosra vettem, hogy sántikált valamiben, és alig vártam, hogy végre kiderüljön, min dolgozott.
    - Majdnem olyan ideges vagy, mint amikor Nárint hoztad bemutatni a családnak – jegyezte meg Kili, mikor az ebédlőnkben vártuk a barátom érkezését.
    - A szeretetnek annyi formája van, hogy egy halandó talán az ezredét sem tapasztalhatja meg. Dofirt is szörnyen szeretem, csak másként, mint mondjuk titeket vagy Nárint, de attól még nagyon fontos számomra, így az is, hogy utánad a többiek szívébe is sikerül-e belopnia magát. Bár a törphöz képest kifejezetten nagy közvetlensége, úgy hiszem, most sem fogja cserben hagyni őt. Valamint arra is kíváncsi vagyok, mit talált ki nekünk ajándék gyanánt – tettem még ezt is hozzá a végén, és a testvérem felcsillanó tekintete eszembe juttatta, hogy ajándékról hivatalosan nem volt szó, csakhogy személyesen szeretné kifejezni a háláját Dofir. – Mármint ne éld bele magad semmibe! Lehet, én vontam le rossz következtetéseket, és nem lesz itt semmilyen ajándék – próbáltam csökkenteni az elvárásait, de az öcsém kacsintása és hamis mosolya után biztosra vettem, ha a barátom tényleg üres kézzel jelenik meg, a részéről, és mi tagadás, az én részemről is némi csalódással fog véget érni az este. Bár én nem is maga az ajándék-kapás öröme miatt szerettem volna, ha hozz valamit, hanem, mert Dofir a kovácsmesterséget képes volt művészet szintjére emelni, épp ezért örültem volna végtelenül neki, ha a barátságunkhoz méltó „műalkotással” emlékezünk meg az életünk ezen kifejezetten szép szakaszáról. Mert tudtam, hogy ezek a nehézségeikkel együtt is csodás napok, amikor sötétebb idők jönnek, még emlékképekként is segíteni fognak majd átvészelni a nehezebb órákat.
    Végül percre pontosan érkezett a barátom, méghozzá üres kézzel, ami – ahogy arra számítottam – csalódásként ért, és tudtam, az én hibámból az öcsémet is. Azonban, miután Dofir illedelmesen bemutatkozott a családomnak, és Kilit is újfent üdvözölte, kiszaladt az ebédlőnkből, majd egy igencsak nagy kődomborművel tért vissza.
    - Végtelenül hálás vagyok, amiért kijutott számomra abból a kegyből, hogy a Durin-fiak egyike engem válasszon ki, mint kovács-mesterét, és hogy a végtelen órányi segédkezése mellett még a barátommá is vált, és általa a családjának többi férfi tagja is serénykedett a műhelyemben, amíg én távol voltam. Sokáig gondolkodtam rajta, mivel tudnám kellően meghálálni ezt, majd arra jutottam, mi mással, mint azzal, hogy elkészítem az eddigi legaprólékosabb munkámat.
    Ekkor megfordította a domborművét, aminek a közepén édesanyám volt kifaragva, ráadásul a megszólalásig pontos volt a mása; jobbra volt tőle a bácsikám, aki mellett Dáin foglalt helyett. Anyám másik oldalán pedig feltűnt az az arc, aminek az emlékét nemrég nyertem csak vissza, aki mellett én ültem, a bal szélen pedig Kili foglalt helyett.
    - De hát honnan tudtad, hogy nézett ki Nili? – édesanyám volt az, aki a döbbenetünk és meghatódottságunk közepette képes volt elsőként megszólalni.
    - Kérdezgettem kicsit a szomszédságomban, tudja-e valaki, milyen külseje volt a hercegek édesapjának. Sokan csak leírást adtak róla, ami többnyire abból állt, hogy elmondták, milyen apróságokban volt más Filitől, akit szinte a szakasztott másának tartanak. Azonban az egyik öreg törp-mamának volt egy festménye, amit még az időközben meghalt fia csinált. Elvileg önök rendelték – címezte ezt édesanyámnak –, de az első verzióval nem volt megelégedve a festő, így azt eltette a szekrényébe, amit az édesanyja a halála után is nagy becsben tartott. Ez a festmény volt a legfőbb alapom. Remélem, valamelyest hasonlít rá, és hogy nem tartják ezt tolakodásnak vagy illetlenségnek a részemről. Mindez távol állt tőlem. Viszont, mikor kitaláltam az ajándékot, úgy éreztem, hiányos lenne a család elhunyt tagja nélkül – magyarázkodott a barátom, aki valószínűleg el sem tudta képzelni, milyen megragadhatatlanul nagy örömet okozott nekem azzal, hogy egy ilyen csodás kődomborműn édesapám mellett lehettem, így végképp szembesítve engem azzal, hogy külsőségekben valóban hasonlítottam rá.
    - Ennél szebb ajándékot sohasem adhattál volna nekünk – mondta édesanyám, aki elvette tőle a domborművet, majd letette az asztalunkra, hogy akadálymentesen meg tudja ölelni Dofirt. A család nélküli barátom úgy gondoltam, a jövőben talán még több időt tölthetne mindünkkel. Hiszen egy ekkora szívet nem lehetett szeretet tárgyai nélkül hagyni, és nem mellesleg, azt is megérdemelte, hogy viszont szeressék.
    - Örülök, Asszonyom, ha így gondolja – felelte végül, mikor elengedte őt anyám.
    - Tudtam, hogy csinálsz valamit, de ilyesmire nem gondoltam – vettem most én szorító ölelésembe.
    Majd a bácsikámék és az öcsém is kifejezték hálájuk jelét egy-egy kézfogással, és ezután azt is megvitattuk, hogy már teljesen meg is felejtkeztek anyámék arról a festményről, aminek az „elrontott” verzióját felhasználta Dofir. Kezdetben az amnéziám miatt rakták el, hogy ne legyen szem előtt egy olyan kép, amin gyermekként állunk a szüleink oldalán Kilivel, azóta viszont ténylegesen a feledés homályába merült. Ekkor viszont megfogadtuk, hogy a jövőben egymás mellett fogják díszíteni az ebédlőnket a barátom kőfaragásával.

 - Szóval, akkor minden a lehető legjobban ment – könyvelte el Nárin, mikor másnap, munka előtt elmeséltem neki, mik történtek előző este.
    - Igen. Dofir a dolgossága és kedvessége mellé párosult szerénységével belopta magát a családom szívébe. Az ajándékát pedig még mindig nem tudtam megemészteni – feleltem, mivel egy éjszaka valóban nem volt elég a feldolgozásához.
    - Na és, mi újság a kereskedők kísérésével? Mikor tarthatok én is veletek? – tért rá arra, amit láthatólag már nagyon fel akart hozni, tudván, hogy lassan egy hét is eltelt a legutóbbi utunk óta.
    - Sajnálom, Nárin, de holnap ismét a bácsikámék kísérik őket – szomorítottam el.
    - Valóban? És nem csak titokban itt akarsz hagyni? – méregetett, amin kicsit megsértődtem.
    - Komolyan azt hiszed, hogy ilyet tennék? Hiszen múltkor is nyíltan megmondtam a szemedbe, hogy nem szeretném, ha velünk jönnél, és azt is megindokoltam, miért. Nem vagyok az a fajta törp, aki a másik háta mögött szervezkedik. Nem fogom hazugságokra építeni a kapcsolatunkat. Megígértem, hogyha legközelebb megyünk, és te is ráérsz, akkor velünk jöhetsz. Ehhez is fogom tartani magamat. – Rosszul esett, hogy olykor efféle negatív dolgokat feltételezett rólam. Igaz, hogy nem régóta alkottunk egy párt, de ilyen rövid idő alatt is sokszor előfordult ez, ami egyre fárasztóbb és sértőbb volt számomra.
    - Igazad van, elvetettem a sulykot. Bocsájts meg, Fili! – nézett rám bűnbánóan, amitől azonnal enyhülni kezdtem az irányába.
    - Jól van. De kitalálhatnánk valami más programot is. Tudom, hogy külön-külön, és együtt is jó párszor bejártuk már az erdőnket, de azért beiktathatnánk egy sétát a napokban – vetettem fel ezt az ötletet.
    - Rendben, de mi lenne, ha nem a mi erdőnkben? – jött azonnal izgalomba.
    - Mire gondolsz? – ráncoltam a homlokomat.
    - Lovagoljunk ki egy kicsit. Nem messze van egy nagyon szép mező az erdő közepén, ahova gyermekkoromban sokat jártunk a családommal, de édesanyám halála óta nem mentünk arra. Régóta szeretnék visszatérni oda, úgyhogy, ha neked is van kedved hozzá, keresve se találhatnánk jobb alkalmat rá – mesélte, én pedig rögtön tudtam, hogy ez volt az a köztes megoldás, ami kellett számunkra: elhagytuk a határunkat, de a közelben maradva.
    - Mi az, hogy van hozzá kedvem! – lettem én is szörnyen lelkes. – Ma megbeszélem Dofirral, hogyha nem baj, akkor holnap nem segítenék be, mert más programom van.
    - Imádlak! – csókolt meg szenvedélyesen, én pedig kapva az alkalmon, elemeltem a földtől, és megpörgettem. A karjaimban tartva úgy éreztem, miénk volt a világ, és hogy bármit hozzon a jövő, miatta – és persze a többi szerettem miatt – álltam elébe.

 Másnap délelőtt már útra készen pattantunk fel a lovainkra. Kijött elkísérni minket Nárin édesapja és Fárin is. Az előbbi külön kérte, hogy mindennél jobban vigyázzak a lányára – nem mintha ezt kérnie kellett volna tőlem. Volt azonban valami, ami szemet szúrt nekem: Nárin hozott magával egy igencsak nagy pakkot, amiben biztosra vettem, hogy nem étel volt – annál sokkal keskenyebb és hosszabb volt –, így már alig vártam, hogy kiderüljön, mit csempészett oda. De bármi is volt, biztosra vettem, hogy nem előlem rejtegette, hanem a családtagjai elől.
    Egyszer csak azon kaptam magunkat, hogy ugyanúgy, ahogy az Kilivel is szokásunk volt, versenyeztünk, ki ér előbb a megbeszélt helyre. Végül ő nyert, mint ahogy arra előre számítottam: hiszen vékonyabb volt nálam, és a lova is fürgébb volt, mint az enyém, nem mellesleg, én nem tudtam, pontosan merre tartottunk, így inkább egy hangyányit lemaradva követtem őt. Persze ezeket nem kötöttem az orrára, helyette hagytam, hogy kiélvezze a győzelmének mámorító örömét. De nem is igazán ez okozott számára vidámságot, hanem maga az az euforikus érzés, ami az otthonról való eljövetellel járt. Tényleg nem szabadott kalitkába zárnom őt: az olyan lett volna, mintha egy részét – egy nagyon is fontos részét – meg akartam volna ölni; ennek pedig a gondolatától is irtóztam.


Miután kifújtuk magunkat, az is kiderült, hogy két életlen kardot rejtegetett magánál, hogy kihasználva, hogy távol van a családja, tanítsak neki egy-egy kardmozdulatot. Ez is annyira rá vallott, hogy igazából meg sem lepődtem rajta, helyette azonnal lelkesen rábólintottam a dologra. Az elkövetkezendő egy óra pedig amellett, hogy rendkívül kifizetődő volt – hiszen Nárin nagyon gyorsan tanult – igazán intimmé is vált. Azáltal, hogy az összesimult testünk együtt mozgott, és a szívverésünk is összhangba került, éreztem át igazán azt a kötődést, amit Thorin bácsikánk mesélt korábban az ő elvesztett szerelméről. Az ilyen fajta intimitás és szerelem – bármilyen rövid, vagy jobb esetben hosszabb ideig jutott ki belőle nekünk – az egyik legjobb dolog volt, ami Középfölde népeivel történhetett.
    Mikor a fáradtság mindkettőnk felett átvette az uralmat, majdnem megittuk az összes magunkkal vitt vizünket, és ezután a fűben elterülve hagytuk, hogy az erdő közepén lévő mezőt beborító napsugarak minket is feltöltsenek élettel.
    - El sem tudom mondani, mennyire hiányzott ez a hely, és az a légkör, ami mindig magával ragad, amikor itt vagyok. Ez a mező ébresztett rá még régebben, hogy sokszor nem az számít egy hellyel vagy éppen személlyel kapcsolatosan, mennyire szép, hanem, hogy milyen atmoszféra lengi körül. Mikor itt vagyok, az olyan, mintha egy másik világba kerülnék: egy nyugodtabb, egyszerűbb helyre. Ezért is akarnék a jövőben eljutni egy tünde-királyságba, vagy legalább az egyiknek a peremére. Az biztos, ennél is sokkal varázslatosabb lenne – mesélte, miközben azokat a fákat kémlelte, melyek a gyermekkora legboldogabb helyszínéhez tartoztak.
    - Remélem én is, hogy egy nap eljutsz egy ilyen helyre. A legjobb az lenne, ha együtt mennénk. De most annak is örülök, hogy elhoztál ide – fogtam meg a kezét, és szeretet ittas tekintetemmel és boldog mosolyommal jutalmaztam, amit viszonzott.
    - Én is örülök, hogy itt vagy velem, Fili. Borzasztóan örülök. És ha már itt tartunk, tudod, hova szeretnék még egy napon mindenképp eljutni? – erre megráztam a fejemet. – A Fangorn erdőbe. Az anyai nagypapám mesélt sokat róla, még mikor élt. Arról, hogy egyszer eltévedt ott, és bár majdnem agyontaposta egy ent, de végül túlélte, és jó barátságot kötöttek, és utána rendre visszajárt hozzá. Hosszasan tudta ecsetelni annak a varázslatos erdőnek a részleteit, amit a tündék felébresztettek. Tudod, hol van Fangorn? – Ekkor vadul kezdtem kutakodni az elmémben ezzel kapcsolatos információkért, de mindhiába.
    - Őszintén, csak a nevét hallottam párszor, de elképzelésem sincs, merre lehet.
    - A Ködhegység déli nyúlványánál fekszik. Ez a maradványa annak az ősi erdőnek, amely az Óidőkben beborította a világnak azt a csücskét. Elsőre úgy érezheti az, aki arra jár, hogy túlságosan sötét és fenyegető. Kísérteties tud lenni, és kifejezetten veszélyes is, ha valaki nem szereti a fákat: hiszen ameddig a szem ellát, fák sokasága található ott, ráadásul a legkülönbözőbb fajtáké. Szörnyű hibát vét, aki itt ki mer vágni akárcsak egy apró bokrot is, mert az erdő megbosszulja ám, ha valaki kárt tesz benne. Legalább is nagyapa mindig ezt mesélte. –
Eddig még sohasem került szóba egyik nagyszülője sem, de már ebből a pár mondatból, amit az általa imádott erdőről mondott, azt a következtetést mertem levonni, hogy a természetét illetőleg biztosan az anyai nagyapjára ütött Nárin. Valamint arra is rájöttem, hogy még több közös volt bennünk: ő is ugyanúgy falta a nagyapja történeteit, ahogyan én tettem Thorin bácsikám, Balin és Dáin meséivel.
    - Igazán különleges helynek hangzik – állapítottam meg végül.
    - Egy nap elmehetnénk oda is, Fili. Az elsődleges célommá vált gyermekként, hogy magam is megtapasztaljam, amit papa mondott: hogy ez a világ legkülönlegesebb erdője. Talán még a barátját is megismerhetnénk. Ha említjük nagyapa nevét, még az is lehet, hogy szóba elegyedik velünk. 


- Hogy hívják ezt az entet? És egyáltalán él még? – Nem sok mindent tudtam az entekről, így arról sem, mennyi volt az átlag élettartalmuk.
    - Az entek az erdők őrzői, és nagyapám barátja a Fangorn-erdő fő pásztora, így őt is Fangornnak hívják. De van egy másik neve is: Szilszakáll. Nagyapa inkább így emlegette. És mivel Szilszakáll elvileg egyidős az erdővel, úgy hiszem, amíg az erdő él, ő maga is.
    - Ez esetben az apáimra esküszöm, Nárin, hogy egy nap eljutunk oda, és te is megismerheted őt – ígértem meg neki, majd egy csókkal pecsételtem meg az eskümet.

 (Ha elolvastad, kérlek, hagyj kommentet! Nagyon fontos lenne számomra a véleményetek!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése