2020. április 29., szerda

Kard mint mentsvár - Star Wars - ReyLo fanfiction - 16. fejezet

Tizenhatodik fejezet – Hogy mindig visszataláljatok hozzám



Rey:

Egyszer csak arra eszméltem fel, hogy robotszerűen mászok felfele valahova. Mikor szilárd talajon álltam, egy folyosón találtam magam, ami balra lejtett és ázott is befele. Sohasem jártam még ehhez fogható helyen: mintha egy űrhajón sétáltam volna. Bár fogalmam sem volt, hol voltam, de a lábam vitt előre. Mellettem fehér sisakokat láttam a földön. Nem is akartam tudni, miként hagyták el őket a gazdáik – bár sejtettem, hogy az illetők már nem éltek –, szimplán a saját lépteimmel igyekeztem tartani az iramot. Egyszer csak egy nagy, betört ablakkal néztem farkasszemet, ami előtt a helyhez mérten egy szörnyű állapotban lévő szék volt. Annyira ismerős volt mind az ablak, mind a szék, de nem tudtam, honnan. Már az egyértelmű volt, hogy egy űrroncson voltam, viszont a ködös emlékeimből nem tudtam előbányászni, eredetileg hol kellett volna lennie az ablaknak és a széknek. Lassan arra is rájöttem, melyik ajtó volt az, amin be kellett lépnem. Amint mozdítottam a kezemet, automatikusan kinyílt előttem, és rögtön azután, hogy átléptem a küszöböt, be is zárult. Viszonylag sötét volt odabent, én mégsem féltem. Elfogott egyfajta éteri nyugalom, hiszen tudtam, bárki is vár rám ott, olyan személy lesz, akivel muszáj találkoznom. Ám ekkor hirtelen ott termett előttem szemmagasságban egy szintén ismerős háromszög alakú kis tárgy, ami valamilyen koordinátát mutatott. El kellett hoznom onnan, ebben biztos voltam, viszont amikor érte nyúltam, meglepően olyasvalakivel kellett szembenéznem, akire nem számítottam: önmagam sötét oldalával. Fekete ruhában voltam, csuklyával a fejemen, a kezemben pedig egy kétvégű kard volt, amely ugyanolyan vörösen izzott, ahogy korábban a Ben kezében lévő fegyver.
- Nem kell félned attól, aki vagy – mondta a sötét énem a vártnál kedvesebb, megnyugtatóbb hangnemben, ennek ellenére azonnal harcba kezdett velem, és ekkor nálam is megjelent az a múltkori kék kard.
Pár kardcsapást mértünk egymásra, majd amikor közelebbről szembenéztem vele, hirtelen eltorzult az arca. Sohasem tartottam magam szépségnek, mégis, az a gonoszság, ami akkor fakadt a sötét énemből, a bájosnak mondható arcvonásaimat is ocsmánnyá tette. Ez jobban megijesztett, mint az alternatív énem vörös fegyvere, így hátrálva sikeresen el is estem, és elejtettem a háromszög alakú tárgyat, amit nem más kaparintott meg, mint a hirtelen ott termett Ben Solo. Felpattanva ismét aktiváltam a kardomat, de ő nem nyúlt a sajátjáért, helyette mereven állt.
- Nézz magadra! Bizonyítani akartad a családodnak, hogy nem törsz meg a gyászban, erre mást bizonyítottál. El kellene fogadnod, hogy már nem vagy ugyanaz, mert az az idilli Paradicsom, amiben éltél, velük együtt meghalt. A gyász megmérgezte az almafát. De én sem Paradicsomban élek; ez is összeköt minket.
- Add át nekem! – néztem rá szilárdan, miközben testem minden porcikájában remegtem, hiszen igazak voltak a szavai, és ezt utáltam.
- A sötétség a vérünkben van. Ne küzdj ellene! Meg kell élned a fájdalmaidat, nem pedig elnyomni őket.
- Add ide azonnal! – voltam továbbra is kitartó.
- Egyedül nem mászhatsz ki a mélyből, de velem igen. – Ekkor összetörte a tárgyat, és vele együtt minden reményemet, hogy nélküle is menni fog az öngyógyulás.
- Neeeem! – ordítottam, majd kardommal próbáltam megsebezni. Ő azonban meglepően továbbra sem nyúlt a saját fegyveréért, csak az én támadásomat igyekezett hárítani.


Hirtelen egy tenger közepén voltunk, és az űrhajó egyik felszíni részén harcoltunk. Nagyon heves volt a csata, de én tettem azzá: egyértelmű volt, hogy ő nem akart velem küzdeni, csak azért állt ki ellenem, hogy lefegyverezzen. Egyszer azonban megtorpant, és elejtette a kardját, amit én felkapva aktiváltam, és egyenesen a gyomrába vágtam.
- Nagyapa! – meredtem magam elé, hiszen ekkor tisztán hallottam, amit utoljára mondott nekem: „A megváltás lehet, pont olyannak a képében fog eljönni, akiről nem is hinnéd. Kérlek, Rey, ne küzdj ellene, és ne próbáld meg megölni a szívedben minden új szeretetnek és kötődésnek a csíráját! Boldognak akarlak tudni, Kincsem, még akkor is, amikor én már nem tehetlek boldogabbá.”
- Bocsájts meg, megint érzem, hogy szólít a sötétség és az önutálat – suttogtam a levegőbe becsukott szemmel. – Sőt már az uralma alá is vont. Mutasd meg újra a szeretet erejét, és semmi sem állhat az utamba, és befejezem, amit elkezdtél. Mutasd meg, nagyapa, és végre hagyni fogom, hogy a szívem ne zárkózzon el teljesen az új emberek elől! – szinte könyörgő volt a hangom.
Mindeközben Ben összeesett, és némán, levegőért küszködve meredt maga elé, én pedig ekkor fogtam fel, hogy szó szerint meg akartam ölni a Ben iránt táplált szeretetemet. Ekkor viszont megmakacsoltam magamat, és a kezemet Ben megsebzett hasához tettem, hogy a puszta tudatommal meggyógyítsam azt. Hiszen hol működhetett volna mindez, ha nem a saját álmomban? És sikerült is, ez pedig reméltem, azt jelentette, hogy még volt rá esély, hogy visszaállítsam a Benbe fektetett bizalmamat.
- Meg akartam fogni a kezedet, miután legyőzted a bátyámat – mondtam neki, de igazából saját magamat szembesítettem ezzel a ténnyel. – Annak a vívónak a kezét, aki mindig is a példaképem volt. Csakhogy már nem vagyok képes többé szimplán vívóként tekinteni rád. Viszont Ben Solo, a melankolikus tizenéves fiú összetörte a szívemet, és ez megrémített: az, hogy mit tudtál kiváltani belőlem. De most már más lesz, ígérem.

Ezzel fel is riadtam, majd az órámra pillantva láttam, hogy még csak fél hét volt, így abban reménykedve, hogy apa és Finn nem ébrednek fel egy darabig, felöltöztem, majd előbányásztam az éjjeli szekrényemből nagyapa irodájának a pótkulcsát. Még a halála előtt adta nekem az eredetit, mert tudta, hogy apa be fogja zárni előlünk és maga elől, mert annyira fog fájni neki a hiánya. Így is lett – de hiszen nagyapa szinte mindig, mindent meg tudott előre jósolni, azt is, hogy én el akarom majd nyomni magamban a gyászt, és hogy ellenállni fogok minden új szeretetforrásnak. Egyértelműen tőle örökölte apa a jó megfigyelőképességét, csak míg apu megtartotta magának az észrevételeit, amíg úgy nem érezte, hogy eljött az idő a szembesítésre, addig nagyapa mindent azonnal kimondott. Ő teljes mértékileg a jelenben élt, és utált bármit is halasztgatni.
Egy mély levegővétel után elfordítottam a zárban a kulcsot, majd benyitottam. És íme, ott volt tényleges pompájában az a nagy ablak és kényelmes szék, amik az álmomban a romjaikban hevertek. Bár tény és való, rá fért volna egy takarítás erre a szobára is, hiszen mint azt ekkor megállapítottam, apa se gyakran járhatott ide. Vagy lehet, olykor-olykor, mikor nem láttuk, bejött, de nem tudta rávenni magát, hogy takarítson. Mintha itt megállt volna az idő, amióta papa meghalt. Korábban úgy pulzált ez a szoba az élettől, mint azok a fénykardok, amik az álmomban jelentek meg. Most viszont minden megfagyott, mert hagytuk, hogy így legyen. Ez is egy olyan fontos dolog volt, amiről tudtam, majd beszélnem kell a pszichológussal.
Mielőtt kijöttem volna, megpillantottam azt a háromszög alakú kis tárgyat, amit az álmomban Ben összetört. Pontosan tudtam, mi volt ráírva, mégis a kezembe vettem, majd leporolva, sokadjára is elolvastam a belevésett szavakat: „Hogy mindig visszataláljatok hozzám.” Akkor csináltatta papa, amikor már sejtette, hogy nemsokára meg fog halni. Még egy ilyen tragikus helyzetben is elsősorban ránk gondolt, hiszen tudta, hogy a halála után is szükségünk lesz arra, hogy visszagondoljunk a tanácsaira. Palpatine papánál jobb és szeretetteljesebb ember nem létezett a Földön – számomra legalább is nem.

Ben:

- Anya, biztos vagy benne, hogy készen állsz? – kérdeztem kereken két héttel azután, hogy nagyapa és Luke bácsi kibékültek, hiszen ekkor édesanyám is elszánta magát ugyanerre. Ez hamarabb is volt, mint ahogy arra számítottam. Bár úgy gondoltam, hogy ez részben az Olimpia rohamos közeledése miatt volt.
- Igen, készen. És köszönöm, hogy elfogadtad, hogy én egyedül akarom intézni ezt – ölelt meg, hiszen ő külön kérte, hogy nagyapával kettesben beszélhessen, amit teljesen meg tudtam érteni; neki erre volt szüksége, míg a nagybátyámnak az én támogatásomra.
Luke bácsi és Anakin papa azóta szinte elválaszthatatlanok lettek, mintha minden egyes napban egy adott évet próbáltak volna meg bepótolni. Talán egy élet ideje sem lett volna elég nekik, hogy behozzák a lemaradásukat – még nagyapa számára sem, akit én folyton tájékoztattam korábban a családunk kapcsán. Számomra viszont ez bőven elég volt ahhoz, hogy kimásszak a saját letargiámból, és végre boldogan folytassam a felkészülést az Olimpiára. Arról már nem is beszélve, hogy ezentúl együtt edzettem nagyapával és a nagybátyámmal. Kettőjük tanácsait egyesítve tényleg sikerült tovább fejleszteni a technikámat. Nem, mintha előtte nem segített volna papa is, de ahogy ekkor ötvözték az ötleteiket, abból olyan újszerű meglátások születtek, amikre hatalmas szükségem volt. Emiatt pedig napról-napra egyre jobban elhittem, hogy tényleg a világ legjobbjai között volt a helyem, hiszen a legjobbak edzettek.
Ezen a napon papa teljesen kivirult: hiszen végre a lánya is visszaengedte az életébe, ami ezáltal ismét teljes lett, ami az enyémről sajnos nem volt elmondható. Igenis hiányoltam Rey-t. Még mindig hihetetlennek tartottam, hogy egy hét alatt milyen mély benyomást tett rám, épp ezért nem adhattam fel a reményt, hogy egy nap megbocsájt nekem. Főleg annak a fényében nem, milyen családi kibéküléseknek voltam ekkor a tanúja. Mégis, amikor anya és nagyapa vigyorogva hazatértek, eszembe sem jutott, hogy egy plusz jó hírt kapok majd papától.


- Ben, Luke, gyorsan mondom, mielőtt elfelejtem: Hux nemrég hívott, hogy mivel nem tud elérni, fiam, adjam át, hogy ti is mind hivatalosak vagytok hozzájuk vacsorára holnap utánra, ha ráértek. Azt külön hangsúlyozta, hogy Ben megjelenésére nagyon számítanak – kacsintott rám, amitől el is tátottam a számat.
- Engem szívesen látnak a Snoke házban?  - emésztgettem a szavait.
- Talán megbékélt Rey – mosolygott papa, én pedig szívem szerint kisgyerek módjára ugrálásba kezdtem volna, annyira boldog voltam. Mintha nem lett volna elég hely a mellkasomban ennyi vidámságnak.
- Csak szólok, Ben, az lenne az igazán szép happy end, és az kötné végérvényesen össze a családjainkat, ha ti összeházasodnátok – jegyezte meg Luke bácsi, nekem pedig fogalmam sem volt, mennyire beszélt komolyan. – Jól van, még egy darabig azzal is megelégszem, ha jártok – mosolygott, így felfedve, hogy csak ugratott. – Nekem viszont vennem kell egy új telefont, ez a régi vacak folyton kikapcsol, azért se ért el Hux – lóbálta a valóban sokat használt, megviselt készüléket.
- Csak három éve mondom, hogy le kéne cserélned – néztem rá felhúzott szemöldökkel.
- Na, látod, apa, ezért is kéne neki egy lány, aki megneveli. Rám már nem hallgat.
- Bagoly mondja verébnek – volt ez Anakin papa végszava, én pedig életemben először komolyan elkezdtem azon gondolkodni, milyen ruha összeállítást vegyek fel egy vacsorához.   

 (Minden kommentnek, visszajelzésnek örülnék. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése