2018. december 2., vasárnap

Megfogant kívánság - JenLisa fanfiction


Megfogant kívánság


Jó pár évvel ezelőtt, egy elhagyatott utcában, egy Lisa nevű kislány épp zokogott. Karácsony éjjel volt, és a szülei valószínűleg észre sem vették, hogy elszökött otthonról, ahogy azt sem, hogy a lányuk könnyes szemekkel kémlelte, miként veszekedtek még a szeretet ünnepén is. A tíz éves Lisa elégszer látott már hasonló jelenetet odahaza, de egy valami biztos pont volt az életében: karácsonykor tilos volt a hangosabb szóváltás. A szeretet ünnepén mindig kitettek magukért a szülei; már csak azért is, mivel egy szem lányuk december huszonötödikén született. De most még ez a duplán kedves nap sem állt a vitájuk útjába. A pici Lisa igyekezett követni, miről is volt szó, de csak annyit tudott kivenni a szavukból, hogy a férfi másnapra bónusz munkát vállalt az irodában, ahol asszisztens volt, hogy így némi kis plusz pénzhez jussanak, és a szilvesztert majd a hegyekben tölthessék, ahogy azt a kis Prücsöknek megígérte. A felesége azonban ahelyett, hogy ezt a napot a lehetőségek szeretni a leginkább kiélvezte volna élete két legfontosabb személyének társaságában, inkább torkaszakadtából üvöltött, és mindenfélének lehordta a férjét, amiért az csak a lánya igényeivel törődött, amikor neki arra lett volna szüksége, hogy másnap együtt látogassák meg a szüleit, ahogy minden évben tették. De nemhogy a férfi, még a kicsi Lisa is jól tudta: anyja nem azért dühöngött, mert hiányolnia kellett az apja társaságát, hanem azért, mert így a szülei előtt magyarázkodhatott, merre járt a férje – ami azért is volt különösen kínos, mivel a nagyszülők újra és újra felhozták azt a témát, amikor kettesben voltak a lányukkal, hogy annak idején semmi pénzért sem szabadott volna hozzámennie. Ám Kim Jisoo rendre szembe ment a szüleivel; már szinte erről volt híres a családi körben. De Choi Youngjae szülei sem voltak éppen a legtámogatóbbak ebben az ügyben, hiszen így a fényes jövő előtt álló fiuk félbehagyta az egyetemi tanulmányait, és elment dolgozni, hogy az akkor terhes menyasszonyával közös otthonba költözzenek az esküvő előtt. Bár Jisoo és Youngjae is előre tudták, hogy heves természetük miatt nem lesz éppen csöndes a kapcsolatuk, de mégsem volt olyan vita, ami után akárcsak pár percre is átfutott volna az agyukon, hogy rossz döntést hoztak. Bár a kicsi Lisa-nak azért olykor-olykor megfordult a fejében, hogy talán a szülei nem is szeretik egymást, csak miatta vannak még együtt; az viszont kétségtelen volt, hogy a nagyszülei a maguk módján imádták a kisunokájukat.


- Hát te meg miért zokogsz? – hallott egy remegő hangú kislányt a sötétből, így kiragadva őt didergésének és sírásának kettősségéből.
- És te mit csinálsz itt? – kérdezett vissza mogorván, mivel semmi kedve nem volt társalogni, még ha korabelinek is nézett ki az idegen.
- Én csak sétálni indultam.
- Este? – furcsállta, amit halott. – A szüleid nem fognak keresni?
- Nekem nincsenek szüleim – felelte szomorúan a kopott ruhájú csöppség, majd leült Lisa mellé a járda padkájára.
- De akkor kikkel élsz? – jött az újabb naiv kérdés a könnyeit letörlő gyermektől.
- Más lányokkal.
- És hol?
- Egy árvaházban, ami itt van nem messze.
- Ó, tudom, hol! Anya mondta párszor, hogy milyen rossz lehet azoknak, akik ott élnek – emlékezett vissza Lisa.
- Pedig nem az. Mármint én nem tudom, milyen lehet máshogy élni – grimaszolt az idegen kicsi. – Egyébként Jennie vagyok.
- Én Lisa. – Majd oda is nyújtotta a kezét a másiknak.
- Örülök, hogy megismerhetlek.
- Én is téged.
- Amúgy miért sírsz?
- Nem is sírok – fordult el durcásan Lisa.
- Akkor miért sírtál? – Nem lehetett ilyen könnyen túljárni Jennie eszén.
- Mert… mert… - Nem vitte rá a lélek Lisat, hogy bevallja az igazságot, hiszen ez a kislány azt se tudta, milyen, ha az embernek vannak szülei. Ebben a percben sok mindent átgondolt a leélt tíz évéből: neki volt hova hazamennie, nemcsak egy otthon, ahol sok másik árvával élt együtt Jennie; Lisa-nak volt két szerető szülője és négy nagyszülője, akik imádták a maguk módján, ami elképzelhetetlen volt a másik lány számára. – Hagyjuk! Butaság volt eljönnöm otthonról.
- Egy butaság miatt itattad az egereket? Mondjuk én mindig sírok, de azt mondják, ilyenkor aranyos vagyok, amivel csak felhúznak – nevetett Jennie, és Lisa szívében valami megdobbant. Voltak barátai, Chaeyoung különösen közel állt hozzá, de Jennie más volt, benne valami azonnal megfogta; talán az az elesettsége, ami abból fakadt, hogy nem volt családja. Legszívesebben most azonnal kézen fogta volna, hogy velük éljen, vagy legalábbis velük töltse a karácsonyt: mert egy ordítozós karácsony, egy alapjáraton boldog családban, még mindig kellemesebb volt, mint egy rideg ünneplés egy árvaházban.


- Amikor mosolyogsz, akkor is aranyos vagy – mondta végül Lisa.
- Köszönöm! De mondd már, miért sírtál! – Bökte meg a vállát a másiknak, akinek végül csak megeredt a nyelve. – Értem – ennyit reagált végül Jennie a hallottakra, igyekezve megemészteni a másik szavait.
- Tudom, butaság volt eljönnöm. Lehet, nem is keresnek, mert még mindig nem vették észre, hogy eljöttem.
- Biztos, hogy keresnek, és az is, hogy szeretnek a szüleid, Lisa. Bárcsak nekem is lenne kiktől elrohannom! Bár engem is el akarnának egyszer vinni a hegyekbe nyaralni! De mindegy, ez a te életed, az enyém pedig az árvaházban van. Vissza kéne oda mennem, ahogy neked hazamenned. – Olyan hirtelen pattant fel, hogy Lisa fel sem fogta, hogy már állt, és hogy valószínűleg neki is fel kellett tápászkodnia, hogy elköszönjön tőle.
- Jennie, nem lesz bajod belőle, hogy eljöttél? – aggódott.
- Hidd el, az senkit sem érdekel, én hol vagyok éppen. Bár lehet, valaki beköpött, és kapok pár körmöst – szontyolodott el az arca.
- Ilyen nem csak a filmekben van? – ijedt meg a kicsi Lisa.
- Sajnos nem.
- Gyermekem, hát itt vagy! – Rohant oda hozzájuk Jisoo, akit szorosan követett a lihegő Youngjae. – Még egyszer ilyet ne csinálj, Kislányom, és ígérem, mi sem veszekszünk majd annyit apáddal. Mert tudom, hogy átléptünk egy határt, azért szöktél el, de ez akkor is szörnyű nagy felelőtlenség volt. – Közben erősen magához vonta a lányát, hogy az idegességtől remegő kezeinek védő ölelésébe zárja.
- Rendben – csak ennyit tudott felelni a gyermek. – Viszont be szeretnék mutatni valakit.
- Kicsodát? – kérdezte az apja, de mire megfordult Lisa, újdonsült barátnőjének már hűlt helye sem volt, ő pedig csak reménykedni tudott benne, hogy Jennie valóban létezett, nem pedig a dermesztő hideg hallucinációja volt.
- Senkit.
Végül hazatért az átfagyott és lelkileg kimerült család, akiknek szükségük volt némi beszélgetésre, hogy nyugodtabb szívvel tudják elővenni a kislány születésnapi tortáját. Lisa-nak pedig nem kellett gondolkodnia, hogy tudja, mit fog kívánni: hogy Jennie-t még viszont lássa.

Lisanak volt egy remek tulajdonsága: kiváló meggyőzőképessége volt, és remekül tudta úgy alakítani a dolgokat, hogy az neki megfelelő legyen. Épp így járt el a nagynénjénél is, aki a férjével már rég szeretett volna családot alapítani, de sohasem jött össze nekik. Ezt a nő részben nem is bánta, mivel nem volt türelme a kisbabákhoz, de közben mégis vágyott rá, hogy egy Lisa-hoz hasonló kislánynak fonhassa mindennap a haját, és együtt mehessenek vásárolgatni. Lisa-nak nem is kellett több, amint összerakta a fejében a képet, hogy van egy korabeli lány, akinek minden vágya az lenne, hogy egy szerető családba kerüljön, máris csepegtette szépen az információkat Jennie-ről. Ezen szavak végül meghallgatásra leltek, majd több árvaházi látogatás után Lisa nagynénjéék tudták, unokahúguk nem túlzott: egy földre szállt angyal volt Jennie; és maga a tény, hogy Lisának örömet okozhattak azzal, hogy magukhoz vették, még inkább döntésre késztette őket. Fél év múlva pedig már saját gyermekükként szerethették a kicsi lányt, és se Jennie-nek, se Lisanak nem jutott eszébe, hogy még egyszer elszökjenek karácsonykor, amit ezentúl mindig együtt töltöttek. De Lisa szülei is betartották az ígéretüket: kevesebbet veszekedtek az elkövetkezendő években, mint amihez a lányuk hozzá volt szokva. Mindez csak azt igazolta Lisa-nak, hogy az az elszökése otthonról csodát tett mindannyiukkal, és az a kívánság, ami akkor megfogant a szívében, sokkal szebbé nőtte ki magát, mint amilyenek akkor el tudta volna képzelni.

(Minden kommentnek, visszajelzésnek örülnék. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése