2024. május 31., péntek

Körforgás Write Tag - Január

 

Kedves Olvasóim!

Egy kihívás miatt írok most Nektek, amit Abeth-től kaptam még januárban, de csak most jutottam odáig, hogy érdemben megcsináljam (amit nagyon szégyellek). Még a 2010-es évek első felében nagyon sok hasonló kihívást és díjat kaptam, de aztán ez szépen kikopott a blogger világból (vagy csak én nem nagyon láttam már szinte senkinél őket, akiknek fel-felnézek a bloggjára), így nagyon örülök ennek az új kezdeményezésnek Emiliától.

 

Szabályok

·         Bármikor csatlakozhatsz – a korábbi hónapok kitöltése nem kötelező, de persze szabad.

·         Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!

·         A linktree segítségével jelöld a játék ötletgazdáját!

·         Ha másnál láttad a taget, linkkel jelezd, hogy tőle hoztad!

·    A játék platformfüggetlen – bárhol találkoztál vele, átviheted magadhoz, akkor is, ha más platformon vagy aktív.

·        Jelölni szabad, de nem kötelező – beszállhatsz akkor is, ha senki nem hívott ki, és neked sem kell másokat jelölnöd. De ha szeretél meghívni embereket, megteheted, csak értesítsd őket.

·        A bannert vinni szabad, de nem kötelező.

·        Válaszolj a kérdésekre! (Ha van +1-es, azt se felejtsd ki!)

·         Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! (nem kötelező)

·     Ha van kedved, kommenteld akár az ötletgazdához, akár ahhoz, akinél láttad a taget, hogy kitöltötted, hátha bekukkantanak hozzád! ;) 

 


Január - Új kezdet

  1. Mik az írós terveid erre az évre?
  2. Van-e olyasmi, ami közvetve vagy közvetlenül kapcsolódik az íráshoz, és idén szeretnéd letenni, a múltban hagyni?
  3. Hogyan, mikor állsz neki egy új történetnek? Milyen elkezdeni?
  4. Milyenek a téli írós szokásaid? Más, mint amikor jó idő van? 
  5.  Hogy állsz a sztorijaidban a téllel? 
  6. +1 Válassz egy általad alkotott karaktert! Milyen lenne a szilveszter estéje? Egyedül lenne, társaságban, inna vagy társasozna? Ha szeretnéd, írj egy jelenetet hozzá, ha nem, csak meséld el!

+1 Bármit kérdezhetsz, ami a hónaphoz vagy az ahhoz választott témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

Válaszaim:

1; Mik az írós terveid erre az évre?
Annyira örülnék, ha legalább pár új one shotot/novellát tudnék írni. Azt nem garantálom, hogy egy hosszú történetbe belekezdek, de hiányzik a kreatív írás. Imádom a disszertációmat írni, és egy-egy fejezetéből tanulmányt, előadásszöveget csinálni, és az alapképzéseseknek tartott egyetemi óráimhoz készíteni magamnak jegyzetet, de hiányolom azt az érzés, ami magával ragad, amikor elkap az ihlet, és egy teljes fejezetet megírok egy ültömben egy adott történetemhez, vagy egy egész novellát.

 2; Van-e olyasmi, ami közvetve vagy közvetlenül kapcsolódik az íráshoz, és idén szeretnéd letenni, a múltban hagyni?
Azt, hogy szinte csak fanficeket írtam a legtermékenyebb írói éveimben. Jó lenne visszatérni a regények vizére, vagy akár egy-egy fanficemet átírni regénnyé.

 3; Hogyan, mikor állsz neki egy új történetnek? Milyen elkezdeni?
Amikor már szinte ég a kezem, és nem is tudok másra gondolni, csak az adott történetre, amit éppen kitaláltam. Látom magam előtt a jeleneteket, hallom a fejemben, mit mondanak a karaktereim. Van, hogy random helyeken elkezdem a telefonomba pötyögni, vagy egy füzetbe lejegyezni ezeket, hogy ne vesszenek el. Nálam általában mindig a történeteim elejének a megírása ment a leggördülékenyebben – egyik fejezet után írtam a másikat. Nem is nagyon volt kivétel. Mindig előre féltem viszont, hogy mikor jön el az a pont, amikor megapad az ihletem. Sok történetemnek azért is csökkent le az olvasói bázisa, mivel nagy kihagyásaim voltak egy-egy fejezet közzététele között. Ezért is álltam rá egy időben arra, hogy már csak azután kezdtem el publikálni az írásaimat, hogy azok kész voltak.

 4; Milyenek a téli írós szokásaid? Más, mint amikor jó idő van?
Régebben azt vettem észre magamon, hogy nyáron és ősszel nem voltam olyan kreatív, inkább a már meglévő írásaimat csiszolgattam szívesen, míg télen és tavasszal kapott el jobban az ihlet. Ezt leszámítva nem tudnék nagyon kiemelni semmit, ami más lett volna az írói szokásaimnál az adott évszakokban.

 5; Hogy állsz a sztorijaidban a téllel?
Valamiért inkább a többi évszakot preferálom, úgy képzelem el a jeleneteket. Néha viszont a karácsony megihlet egy-egy one shot vagy bónusz fejezet erejéig.

 +1 Válassz egy általad alkotott karaktert, milyen lenne a szilveszter estéje? Egyedül lenne, társaságban, inna vagy társasozna? Ha szeretnéd, írj egy jelenetet hozzá, ha nem, csak meséld el!
Markot választom az Enyém vagy című fanficemből. Mark skizofrén, és nagyon intenzíven tud reagálni egyes dolgokra, így biztos, hogy olyan helyre utaznának a párjával és az örökbefogadott gyermekeikkel, ahol tilos tűzijátékozni. Mondjuk a hegyekbe mennének, ahol nap közben sétálgatnának a természetben, majd forró csokiznának (semmi alkoholt nem innának Mark miatt), társasjáték délutánt tartanának és este annak a kedvenc filmjét néznék meg, aki a legtöbb játékban nyert. Vacsora után viszonylag korán lefektetnék a gyerekeket, majd romantikusan, jól felöltözve, a teraszról néznék a csillagokat, amik a hegyekben a szabad ég alatt sokkal jobban látszanának, mint a városban, majd egy csókkal zárnák az óévet. (Annyira magával ragadott most ez a kis jelenet, miközben elképzeltem, hogy ki tudja, lehet, tényleg megírom egyszer.)

Én VIPA-t szeretném kihívni, akit remélem, nem zavar a csúszásom, és hogy így téli kérdéseket is kap az általam is megválaszoltak között. Melléjük pedig az én plusz egy kérdésem az lenne (még ha nem is feltétlenül kapcsolódik az Új kezdet témához), hogy:

+ Melyik az a karaktered, akinél a leginkább azt kívánod, bárcsak a valóságban is létezne, és miért?

Köszönöm még egyszer a kihívást Abeth, a csúszásért pedig ezúton is elnézést kérek. Remélem, legalább a válaszaim kielégítőek voltak. Én pedig a Te válaszaidat várom, VIPA. 😊

 

 

4 megjegyzés:

  1. De jó, hogy kitöltötted! Nem baj, hogy csak most :3

    Tök jó hallani, hogy imádod írni a disszertációdat, örülök neked, hogy boldoggá tesz ^.^
    Mindenesetre ha bármit írnál a blogra, vagy akár átírnál, én nagyon várom :3

    Aranyos szilveszter lenne, nem csodálom, hogy megihletet, játékos, hogy az választ filmet, aki a legtöbb játékban nyert :D

    Jó volt hallani rólad, Mese <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm még egyszer, hogy gondoltál rám, és a kommentedet is. Igyekszem valamit összehozni a közeljövőben, valamint nálad is olvasgatni. :) <3

      Törlés
  2. Szia! :)
    Ne haragudj, hogy ilyen későn. Köszönöm a kihívást, imádom az ilyeneket *-* Fogalmam sincs, mikorra leszek meg vele, de már nagyon várom.

    Én a magam részéről várom a novelláidat (a disszertáció írást meg nem értem meg :D Én pl. imádtam a szakdoga témámat, de akkora stressz volt, hogy képtelen voltam élvezni a folyamatot ><)

    Az ihlethiányban amúgy sokat segít, ha legalább a vázát megtervezed a történetnek. Mondjuk végigmész a dramaturgia pontjain, és a főbb plotpontokat előre kitalálod, mert akkor fixen tudni fogod, hogy honnan hová halad a sztori, és lesz egy terv a fejedben, ami segít, de közben ugyanúgy van szabadságod arra, hogy írás közben random ötletelj. :) Ez csak egy tipp, nekem bevált, szóval hátha neked is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Vipa! :)

      Ne viccelj, Te nagyon is gyors voltál ahhoz képest, én mikor tudtam reagálni a saját kihívásomra. Ezért is nyugodtan rakd ki akkor, amikor alkalmas lesz, ráérsz vele. :)

      Kedves vagy. <3 Én személy szerint azért is imádtam eddig a szakdogáimat, OTDK-dolgozataimat és a disszertációmat írni, hiszen a kedvenc regényeimet elemezhetem/elemezhettem bennük morálfilozófiai és esztétikai szempontok alapján, így a nehézségek ellenére is élvezetes a munka számomra.

      Köszönöm szépen a hasznos tanácsot. Ha úgy alakul, hogy elkezdek írni valamit, meg is fogadom, csak az a baj, hogy egy jó ideje egy új történet ötletének az alapja sem fogalmazódott meg bennem. Anélkül pedig aligha tudok bármit is írni. De azért remélem, idővel ez megváltozik.

      Köszönöm a kommentet, várom, mit raksz majd ki a kihívásnál. :)

      Törlés