2015. július 7., kedd

Második novellaíró verseny eredménye

Drága olvasóim és kedves versenyzők! Elérkeztünk eme igazán izgalmas és kiegyenlített küzdelem végéhez. Azt már korábban is leírtam, hogy mennyire jól sikerült mind az öt novella, és ezzel mennyire meg lett nehezítve a dolgom, s persze a tietek is szavazás terén. De én álltam a feladat elébe, és miután másodjára is elolvastam a novellákat, sikerült kigyűjtenem a hibákat, és pontozásom után egy sorrendet is kialakítanom, ami nem biztos, hogy minden esetben egyezett a közönség sorrendjével, de ez így szép és jó. Még az eredmények előtt annyit had jegyezzek meg, hogy nagyon örülök, hogy szinte minden olvasó legalább egy komment formájában értékelte a többiek novelláját, és megosztotta, hogy neki melyik lett a kedvence. Igazán jó volt egy ilyen kis csapatot megmérettetni egymással, ha nevezhetem ezt a kis szerény versenyt annak. Bár azok után, hogy milyen jó történeteket kaptam, nem is mondanám szerénynek. Én nagyon örülök, hogy ilyen jó írók műveit kaptam meg, akik ráadásul igazán kedves, igazságos olvasók is egyben.  Nem is szaporítanám tovább a szót, lássuk milyen eredményt is értettek el.


Kedves Katniss!
Mindenképp jó ötlet volt megörökíteni Lily utolsó estélyét és gondolatait. Ami a fő bajom volt a történettel, hogy feleslegesnek éreztem az elején a sok magyarázást és mesélést Lily életéről és múltjáról. Aki fanfictiont olvas, általában tisztában van a háttértörténettel. De a novella további része kifejezetten tetszett. Jól elkaptad, hogy miket is gondolhatott és érezhetett Lily az utolsó estéjén.
Ami a helyesírást illeti, párbeszédnél minden mondat végére pontot teszel, s a – utáni részt mindig kis betűvel kezded. Egyes esetekben kell a pont, de akkor a – után nagybetű lesz, máskor nem kell egyáltalán a pont és a – után kisbetű van. Erre figyelj!
Volt benne pár vesszőhiba, valamint elírás: ugyan annyi ;  utolsón levelem ;  hog; kevésbbé; Longbotttomék.
Lemaradt a felkiáltójel: Voldemort elvileg felétek jár, úgyhogy vigyázz magadra, Jamesre, és a kis Harryre.
A megfogalmazással volt a legkevesebb bajom, csak két helyen tudtam belekötni: … Olyan a szeme, mint neked, helyet azt írtam volna: Olyan a szeme, mint a tiéd. Jobban illett volna a szövegbe.
Kifele menet helyett inkább kifelé menet kellett volna.
Végül így állt össze a pontszámod:
Történet: 7 pont
Fogalmazás: 8 pont
Helyesírás: 6 pont
Közönség szavazat: 11 pont
Összesen: 32 pont


Kedves Milli!
Először is meg szeretném jegyezni, hogy örülök, hogy végre egy olyan történetet olvashattam, amit egyedül írtál.
Jó volt az alapötlet, hogy Luna előre megérzi, vagy megálmodja a rossz dolgokat. És már épp kezdett volna igazán izgalmassá válni a dolog, amikor hirtelen vége lett. Engem érdekelt volna, hogy ki rabolta el, és hogy mi lesz vele ezután.
A megfogalmazás egy kicsit lehetett volna gördülékenyebb, bár másodjára olvasva már az is jobban tetszett.
Itt az és előtt kihagytál egy vesszőt: Apukája kedvesen nyugtatta és Luna hitt neki.
Itt pedig egy a betűt a lába alatt: …valamiféle pirosan csillogó folyam hömpölyög lába alatt.
És ami még furcsa volt nekem, hogy azt a címet adtad neki, hogy Idő a csodákra. Nekem valahogy ez nem illett a novellához. Inkább valami sötétebb, sejtelmesebb cím kellene neki szerintem, s ez egy kicsit elvett a történet értékéből számomra.
A pontjaim végül így álltak össze:
Történet: 7 pont
Fogalmazás: 8 pont
Helyesírás: 9 pont
Közönség szavazás: 9 pont
Így összesen 33 ponttal zártad a versenyt.
 
 
 Kedves Yurima!
Veled kapcsolatban talán azért volt nehezebb dolgom, mert a két évvel ezelőtti novellaíró versenyt, amit tartottam, egy ugyanilyen témájú novella nyerte, amit egyszerűen imádtam, és magasan a legjobbnak tartottam anno. De igyekeztem ettől teljes mértékileg elvonatkoztatni, és nem összehasonlítgatni a két novellát, hiszen az most nem volt versenyben, így nem lett volna fair veled kapcsolatban.
Alapjáraton szerintem jó gondolat arról írni, hogy hogyan is búcsúzott el Dis. Sokaknak felkelti ez a téma a fantáziáját, nekem is. Bár én szívesen olvastam volna azt is a végén, hogy hogyan fogadta a fiainak és a bátyjának a halálát, lehet, egyszer majd én arról írok egy novellát. ;)
De így is volt egy kis hiányérzetem, még egy kicsit tovább olvastam volna. Lehetett volna hosszabb a búcsúzás, több gondolat Dis-től, miután elmegy a három Durin fiú.
A megfogalmazással nem volt igazán bajom, bár ezt a mondatot én inkább másként írtam volna: Gondolom nem tudok olyat mondani, hogy itt maradjatok velem. Pl: Gondolom nem tudok olyat mondani, amiért itt maradnátok velem.
Öt felszólító mondat végéről lehagytad a felkiáltójelet: Ne rohanj ostoba módon sehová, forrófejű vagy, inkább hallgass a bácsikádra ; Gondoljatok rá, mikor az égre néztek, én vagyok a nap, a hold és a csillagok, aki odafentről figyeli és vigyázza lépteiteket ; Ne sírj, húgom ; Ne kérd ezt tőlem ; Mosolyogj úgy, ahogy régen szoktál rám, és ezzel az emlékkel kelek útra.
A pontszámaim pedig:
Történet: 9 pont
Fogalmazás: 9 pont
Helyesírás: 8 pont
Közönség szavazás: 13 pont
Összesen: 39 pont



Kedves Giger!
Remek volt a novellád. Nagyon jó volt az alapötlet. Remekül fogalmaztál, éppen ezért teljes mértékileg bele tudtam magam élni Bellatrix karakterébe. Nagyon jól ki volt találva, hogy miket is gondolhatod, érezhetett. Mintha maga Rowling segített volna neked. És még helyesírási hibát sem találtam, így nem fognak meglepni a pontszámaim, és ha azt írom, hogy számomra ez volt a nyertes novella.
Tartalom: 10 pont
Fogalmazás: 10 pont
Helyesírás: 10 pont
Közönség szavazás: 20 pont
Összesen: 50 pont
 
 
 
 
Kedves Konako!
Nagyon ötletes volt a novellád, valószínűleg mind közül a legötletesebb és legtartalmasabb,  ezért sem lep meg, hogy nyertél. Látszik, hogy jól ismered Tolkien világát, a szereplőit és még a stílusod is hasonlított az ő stílusához.
A helyesírásoddal azonban volt némi problémám.
Sok helyen kimaradt a szóköz:  előtt.Azonban ; ŐFrodóval ;
majdLobélia ; kapja ela karját.
A megboldogult édesanyja elé az-t írtál.
Több felszólító mondat végéről lemaradt a felkiáltójel: Ugyan már, hagyd a gyereket kibontakozni ; Vigyed csak, fiam , Gyere fiam.
Kimaradt két megszólítás előtt a vessző: Gyere fiam ; Az ég szerelmére Odó.
Ki maradt az és előtt egy vessző: …hőn szeretett feleségét és sose, hogy Bilbó mibe…
Íme a pontjaid:
Történet: 10 pont
Fogalmazás: 10 pont
Helyesírás: 8 pont
Közönség szavazatai: 24 pont
Összesen: 52 pont

Mint láthatjátok elég szorosra sikerült a végeredmény, ami egyáltalán nem meglepő.
Nagyon szépen köszönöm minden egyes versenyzőnek a részvételt, valamint azoknak, akik elolvasták a novellákat és szavaztak. Én magam nagyon élveztem a versenyt, és jövőre tervezem, hogy megismételem. :) Remélem, akkor is legalább ilyen sikeres lesz.
Millinek és Konako-nak, már eddig is rendszeresen olvastam az írásait, de ezentúl a másik három versenyző blogjainak is nagy figyelmet fogok szentelni.
Az első három helyezettnek pedig mától kezdődik az egy hónapig tartó hirdetése. 

Puszi Mese

11 megjegyzés:

  1. Hello!
    Köszi, a véleményt, örülök, hogy részt vehettem a versenyen. Ki is teszem a blogomra.
    Puszi Mili

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én örülök, hogy részt vettél. :)
      Puszi Mese

      Törlés
  2. Yurima, láttam, hogy elírtam az oklevelet. Üzenetben elküldöm a jót. Bocsánat, hogy már megint veled kapcsolatban vétettem hibát. :(
    Mese

    VálaszTörlés
  3. Hali!
    Köszönjük szépen, remek egy verseny volt! :D Imádtam, annyira ügyes volt mindenki, még az apró hibák ellenére. Most gondolatban mindenkivel kezet fogok! :3
    Hát igen, a helyesírásomon még mindig van mit csiholni :) köszönöm a véleményed Mese! Meg amúgy mindent :D
    Üdv: Konek0

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit, neked is köszönöm a részvételt. :D
      Puszi Mese

      Törlés
  4. Szia :)
    Élmény volt rész venni a versenyben és sok jó történetet is olvastam, ami igazán tanulságos volt számomra. Köszönöm az élményt és a véleményt Mese

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, köszönöm, hogy részt vettél. :D
      Puszi Mese

      Törlés
  5. Hát meg vagyok lepve. :D Amikor megláttam, hogy hány pontot adtál, majd' kiugrott a szívem, komolyan :D Nagyon jó verseny volt, gtatulálok mindenkinek, nagyon tetszett az összes novella, és köszönöm annak, aki szavazott rám, de mindenek előtt Mese, neked kell megköszönöm, hogy megszervezted ezt, és dolgoztál vele. Nagyon örülök, hogy megismerhettelek, és ha máskor is versenyt szervezel, állok elébe ;)
    Szóval köszönök mindent még egyszer :)

    U.I.: sajnálom, hogy csak most írtam, de nyaralni vagyok és nincs gép a közelemben.
    Giger

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon szívesen a max pontszámot, megérdemelted. ;)
      Örülök, hogy részt vettél, s hogy én is megismerhettelek. :)
      És semmi baj, a kései válaszért.
      Jó nyaralást!
      Puszi Mese

      Törlés
  6. Szia! Köszi a véleményedet, rengeteget tanultam belőle. Ez volt az első novellaíró versenyem, tehát nagyon nagyon nagyon boldog vagyok.:) Ölel Katniss

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon örülök, hogy segíthettem, és tényleg tudtál tanulni a versenyből. Csak így tovább Katniss!
      Puszi Mese

      Törlés