2017. október 23., hétfő

Oda... - 23. fejezet - Egy pótapa a múltból

- Na, végre, hogy felkeltél! – hallottam meg az öcsém hangját, amint kiléptem a szobámból.
    - Már olyan későre járna? – zavarodtam össze.
    - Nem, csak már be vagyok sózva amiért Dáin és Thorin bácsikánk megígérték a tegnapi munka közben, hogy ma csinálnak velünk egy kis harci gyakorlatot – felelte vidáman. Jó volt látni, hogy legalább egyikünknek visszatért az életkedve tegnap óta, míg én annyira az új emlékeim hatása alatt voltam, hogy meg is felejtkeztem ezen ígéretről.
    - Valóban. Eszek pár falatot, és utána kezdhetjük is – indultam el közben az ebédlő felé, mire Kili megragadta a kezemet és maga felé fordított, hogy a karjaiba zárjon.



- Nagyon sajnálom, Fili – vált hirtelen komollyá a hangja. – El sem tudtam képzelni, hogy te…
    - Én sem – suttogtam gyorsan, hogy ne kelljen befejeznie, amit elkezdett. – És ez a mai álom is…
    - Milyen mai álom? Mesélj csak! – nézett rám kíváncsian.
    - Rendben, de közben muszáj ennem valamit, mert anélkül semmi erőm nem lesz mára – mondtam, bár inkább azért kértem ezt, mert abban reménykedtem, ha ott lesz az evés mesélés közben, akkor kevésbé lesz feltűnő, hogy a meghatódottságom miatt olykor megállok a folyamatos beszédben.
    Végül beszámoltam neki minden visszatért emlékemről – az ő születésével együtt a mai álmomig, Kili pedig tátott szájjal bámult rám.
    - Ezt sohasem mondtam el, még neked sem, mert úgy szégyelltem, de sokszor voltam akaratom ellenére mérges, amiért nem volt apánk, amikor szükség lett volna egy másik férfira a háznál – vallotta be az öcsém, miközben lefelé nézett. – Te annyira igyekeztél a lehető leghamarabb felnőni és mindenben segédkezni, amiben csak tudtál, én viszont még kicsi voltam sok mindenhez, és szükségem lett volna egy apukára, neked pedig még inkább. Fili, nekem semmilyen emlékképem nincs róla. Semmim nem maradt tőle! Az égvilágon semmim! – panaszkodott zaklatottan, és teljesen meg tudtam érteni őt, hisz tegnap előtt még én is hasonló helyzetben volt. Bárcsak a saját emlékeimet teljes egészében megoszthattam volna vele, és nem csak a szavaim lettek volna az egyedüli eszközök arra, hogy kicsit orvosoljam a problémáját!
    - Ez nem igaz! – lépett be Thorin bácsi az ebédlőbe. – Annyi mindent kérdezhettek most már róla, amennyit csak akartok. De addig is, egy valamit már most elmondhatok, amit Fili tudhat is – nézett rám kedves mosollyal az arcán. – A bátyád külsőleg kiköpött mása apátoknak, csak némileg lágyabbak a vonásai, de kicsit messzebbről bármikor azt hinném, hogy Nili az.
    - Valóban? – könnyebbült meg Kili, mert így legalább maga elé tudta képzelni.
    - Igen. Nagyon érdekes volt végignézni, hogyan nősz fel, Fili, és válsz egyre inkább olyanná, mint ő, kívül-belül egyaránt. Bár a belsődben inkább édesanyád vonásai mutatkoznak meg, míg a külsődben édesapádé – közben a vállamra tette a kezét, miközben a pulzusom felgyorsult. Valóban feltűnt a visszatért emlékképeimnek hála, hogy hasonlítottam apámra, de csak ekkor realizáltam, milyen fájó, de egyben jó is lehetett a nagybátyámnak és édesanyámnak nap mint nap látnia engem. – Elárulom, hogy nem egyszer fordult elő az évek során, hogy mikor messziről pillantottalak meg, hirtelen azt hittem, Nili vagy. Persze ezek mindig csak röpke másodpercek voltak, mégis ezen pillanatok miatt újra átélhettem, milyen is volt anno a barátomra várni, nézni, ahogy közeledett felém.
    - Ó, Bácsikám! – jöttem zavarba, hisz korábban nem is sejthettem ezt.
    - Sokszor elfelejtjük, hogy az apró, megszokott gesztusok milyen fontosak tudnak lenni az életünk során. Nili és minden aprósága rengeteget jelentett számomra, és fog is mindörökké. Bennetek pedig olykor tényleg önmagunkat látom: amikor épp harcolni gyakoroltok, akkor visszajönnek a régi emlékeim, amikor mi csináltunk hasonlókat – mosolyodott el melankolikusan. – És ha már harci gyakorlás, akkor készen álltok rám és Dáinra?
    - Készen bizony – lett lelkes az öcsém.
    - De nehogy azt higgyétek, csak mert idősebbek vagyunk, lassabbak is! – húzta fel a szemöldökét a bácsikánk.
    - Pont, hogy attól félek, sokkal ügyesebbek és edzettebbek vagytok nálunk – vallottam be.
    - Ez mindjárt kiderül – zárta le ezzel a témát Thorin bácsi.

Tíz perc múlva már tényleg harci szerelésben vártuk, hogy Dáin is megérkezzen, én pedig fél szememmel folyton azt lestem, Nárinék hazaértek-e már, mert pont ráláttam a házukra. Bár úgy sejtettem, inkább délután érkeznek majd meg, de azért lelkesen figyeltem, nehogy lemaradjak a jöttéről.
    A harcpróba nagyon jól ment. A bácsikáink tényleg nem vesztettek semmit az ifjúkori lendületükből és ügyességükből, de azért Kilive mi is sokat fejlődtünk ám az évek során, még ha én egy teljes éven át szinte alig edzettem a népünk múltjának tanulmányozása miatt. De az utóbbi időben, a sok kovácskodás miatt igenis visszatért az erőm, sőt ekkor éreztem csak igazán, mennyit erősödtem.
    - Fili, te aztán jó formában vagy! – adott ennek hangot Thorin bácsi, ami nagyon jól esett, hiszen így a szemében talán még jobban hasonlítottam édesapámra.
    - Köszönöm, Bácsikám.
    - És én nem? – nézett rá sértődötten Kili.
    - Dehogynem! – veregette meg a vállát Dáin. – Csak tudod, neki mindig is Fili volt a kedvence – a kezével úgy csinált, mintha suttogott volna, de közben ugyanolyan hangerővel beszélt.
    - Ilyet ne is mondj, Dáin! Még hogy én kivételeznék az egyik unokaöcsémmel – vágta rá teljesen komolyan Thorin bácsi, mint aki ennek már a gondolatától is irtózott.
    - Ó! – kaptam a fejemhez, mert ismét visszatért hozzám egy emlékképem.

 - Kiről meséljek ma nektek történetet? – kérdezte a bácsikám, mire én Kilire néztem, aki ekkor még mindösszesen nyolcéves volt, így általában én voltam a döntéshozó ezen a téren, a magam tizenhárom évével.
    - Tudod, a kedvencemről – feleltem végül.
    - Milyen kedvencedről, Fili? – láthatólag félt attól, vajon mit fogok neki válaszolni.
    - Aki feláldozta magát a családjáért. Arról a szőke hősről. Jaj, tudod, Bácsikám! Tudom, hogy tudod, csak mindig úgy csinálsz, mintha elfelejtenéd, mert már unod újra és újra elmesélni, igaz? – kérdeztem, mert azt hittem, átláttam rajta.
    - Nem unom, Fili, de lehet, hogy egy kis időre hanyagolhatnánk azt a történetét. Mivel én nagyon jól ismertem azt a hőst, fáj mindig felszaggatni azt a mély sebet, amit az elvesztése okozott számomra – vallotta be a féligazságot, hátha ezzel eléri a célját, anélkül, hogy az én lelkemben tátongó, feledés homályába merült mély sebemet felszaggatná.
    - Csak még egyszer meséld el nekem, és egy időre békén hagylak! – alkudoztam.
    - Ígéred? – húzta fel a szemöldökét.
    - Ígérem – bólogattam mosolyogva.
    - Rendben, akkor kezdjünk is bele! – Mivel, amikor újra átéltem ezen emlékfoszlányt, már tisztában voltam vele, mennyire fájdalmas volt számára erről beszélni, így jobban megfigyeltem a hangsúlyozását és a tekintetét közben, és ekkor megláttam azt, amit gyermekként soha: ez nem egy szájról-szájra szállt történet volt, hanem a nagybátyám saját emlékeinek szavakba foglalása. Így a hangulata is megváltozott az összképnek: minden melankolikusabb lett, és a tudat, hogy a bácsikám próbálta ezt elnyomni magában az én lelkesedésem miatt, tette az egészet még szívfacsaróbbá.
    - Köszönöm, hogy még egyszer halhattam – öleltem meg hálám jeléül.
    - Thorin bácsi? – nézett rá tágra nyílt szemekkel az öcsém. – Mi lett a két fiával? Nekik sohasem volt apjuk?
    - Dehogynem, kicsi Kili! Dehogynem! Az édesanyjuk bátyja ettől a naptól kezdve úgy szerette őket, mintha a saját fiai lettek volna, és igyekezett jó apa-pótlék lenni számukra – mondta, és ekkor kicsit el is ködösült a tekintete.
    - Amilyen te vagy nekünk? – kérdezett vissza az öcsém ártatlanul.
    - Pontosan, Kili. Hisz nektek most már én vagyok az apukátok – jelentette ki büszkén, meghatódottságával küszködve, majd mindkettőnket a karjaiba zárt. Lehet, hogy rá kellett volna kérdeznem, a mi apukánkkal mi történt, de nem tettem, ekkor csak azzal tudtam törődni, mennyire szerencsés voltam, amiért ennek a csodás férfinak lehettem az unokaöccse és a pótfia is egyben. Hiszen a gyermeki ártatlanságom, és az akkori tagadásom ellenére is ez a tény kikristályosodott előttem aznap.


 - Jól vagy, Fili? – nézett rám aggódva Thorin bácsi.
    - Persze, csak nem várt pillanatokban térnek vissza hozzám a régi emlékeim – magyaráztam.
    - Értem. – Lerítt róla, hogy hezitált, meg merje-e kérdezni, vajon mit láttam, de végül enélkül is beavattam őt.
    - Köszönöm – tettem a vállára a kezemet. – Hogy annyi éven át elmesélted nekem újra és újra édesapám történetét, és azt még inkább, hogy Kilivel apánk helyett apánk voltál.
    - Ó, fiam, ti nekem mindig többek lesztek két unokaöcsnél! Szeretlek titeket! – nézett a szeretetteljes tekintetével felváltva rám és Kilire.
    - Ahogy mi is téged – mondta a fivérem.
    - És engem senki sem szeret? – kérdezte tetettet morcossággal Dáin.
    - Ha itt vagy, igen, ha meg nem, akkor eszünkbe se jutsz – kormalkodott vele Kili, aminek az lett az eredménye, hogy Dáin elkezdte kergetni.
    Én viszont megpillantottam Nárint, aki épp ekkor tűnt fel a messzeségben az édesapjával és a bátyjával, a szívem pedig azonnal gyorsabban dobogott a látványától. Hiányzott, ez biztos, pedig csak három napról volt szó. Hogy melyikünknek volt élménydúsabb ez a három nap, arról lehet, vitázhattunk volna. Bár új élményeket ő szerzett többet, de én egy friss kalandot sem adtam volna a felszínre törő régi emlékeimért cserébe.


 (Ha elolvastad, kérlek, hagyj kommentet! Nagyon fontos lenne számomra a véleményetek!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése